Attīstības jaunumi

Ādažu novada domes deputāti apstiprinājuši pirmo apvienotās pašvaldības budžetu 2022. gadam, kurš ir svarīgākais instruments pašvaldības autonomo funkciju izpildes nodrošināšanai, ekonomisko un sociālo vajadzību sabalansēšanai, kā arī teritorijas ilgtermiņa attīstībai.

Galvenie budžeta izaicinājumi: Iemaksas pašvaldību izlīdzināšanas fondā dubultojušās. Ja 2021. gadā Ādažu pašvaldība iemaksāja 0,6 miljonus eiro un Carnikava – 1,6 miljonus eiro, tad 2022. gadā kopējās iemaksas apvienotajam novadam jau veido divkāršu apjomu – kopsummā 4,85 miljonus eiro.

Būtiski paplašinājies izglītības sektors Carnikavā

Vēsturiski Carnikavā bijuši zemākie izglītības izdevumi Latvijā, jo puse visu bērnu izglītības pakalpojumus saņēma citās pašvaldībās, taču, izveidojot bērnudārzu “Piejūra”, pieaugot atalgojumam pirmsskolas pedagogiem un Carnikavas Mūzikas un mākslas skolai, kā arī ieguldot Carnikavas pamatskolas celtniecībā, viena gada laikā izglītības izdevumi pieauguši par vairāk nekā 1 milj. eiro tikai Carnikavas pagastā vien.

Audzējot izdevumus vienā vietā, tie vairs nepietiek citā. Tādēļ līdz šim ierasto 1.–9. klašu skolēnu ēdināšanu Carnikavā vairs nebija iespējams turpināt, kā arī neiespējami piemērot to Ādažu skolēniem, kuru ir 3,5 reizes vairāk.

  • Deputāti ilgās diskusijās panāca vienošanos – atbalstu virzīt daudzbērnu ģimenēm, kuru izdevumu slogs ir lielāks un kurām atbalsts nepieciešams visvairāk. Šajās saitēs skatīt daudzbērnu ģimenēm pieejamo atbalsta klāstu:
  • Viss atbalsta klāsts
  • Atbalsts ēdināšanai daudzbērnu ģimenēm
  • 13 no 15 deputātiem atbalstīja daudzbērnu ģimeņu programmu 236 600 eiro apmērā, kurā atbalsts paredzēts 50 eiro apmērā gadā par katru skolas vecuma bērnu. Papildus tam tiek atbalstīta daudzbērnu ģimenes trešā un nākamo bērnu ēdināšana – pirmsskolas vecumposmā 50 EUR/mēn. apmērā, savukārt 5.–9. klašu posmā 40eiro/mēn. mācību gada sezonā.

Kā līdz šim – bezmaksas ēdināšana saglabāsies visiem skolēniem 1.–4. klašu posmā.

 

Liels investīciju projektu skaits un apjoms iepriekšējā periodā

Abi pagasti pēdējā gadā pirms apvienošanās aktīvi īstenoja lielu skaitu investīciju projektu, kas vērsti uz teritoriju labiekārtošanu un ielu sakārtošanu. Tas pats par sevi būtu tikai atbalstāmi, ja investīcijas būtu realizētas no resursiem, kuras segtas no pašu ieņēmumiem budžetā. Diemžēl lielākā daļa investīciju realizētas, aizņemoties līdzekļus Valsts kasē, tādēļ neizbēgami nākamajos gados uzņemtās saistības ir jāatmaksā. Vienlaicīga izglītības sektora pakalpojumu paplašināšana un liels aizņēmumu pieaugums teritoriju labiekārtošanai rada neizbēgamas sekas nākamajam budžetam, ierobežojot iespējas realizēt jaunus projektus un uzņemties jaunas saistības. Tādēļ 2022. gadā pamatā atbalstījām uzsākto projektu turpināšanu, jo jaunajām iniciatīvām resursu nepietika.

Harmonizēta nekustamā īpašuma nodokļa politika

Nekustamā īpašumu nodokļa politika līdz šim Carnikavā un Ādažos tika balstīta uz dažādiem principiem – Carnikavā atvieglojumus piešķīra par mājokli, Ādažos par zemi. Lai rastu abu pagastu iedzīvotājiem pieņemamu risinājumu, deputāti vienojās par “zelta vidusceļu” jeb modeli, kurā saglabāti elementi no abām sistēmām – atvieglojumi pirmajam mājoklim un samazināts nodoklis zemei. Rezultātā NĪN likme zemei 2022. gadā veidos 1,3% no kadastrālās vērtības, bet par pirmo mājokli novadā deklarēta persona saņems 50% atlaidi no mājokļa nodokļa apmēra. Harmonizējot NĪN kārtību, katras mājsaimniecības nodokļa aprēķins nedaudz mainīsies, tomēr būtiski nepieaugs. Arī šogad Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likums ļauj pašvaldībām NĪN nomaksas termiņus pārcelt uz vēlāku laiku – Ādažu novada domes februāra sēdē tika nolemts to pagarināt līdz 2022. gada 31. decembrim.

Ieguvums Carnikavas pagasta iedzīvotājiem būs iespēja saņemt NĪN atvieglojumus 90% apmērā par privātpersonu ieguldījumiem sabiedriska labuma infrastruktūrā. Šāds mehānisms sekmīgi un ilgstoši darbojas Ādažu novadā un motivē iedzīvotāju sadarbību ielu komunālās infrastruktūras uzlabošanā.

Energoresursu kāpums

Straujais elektrības un gāzes cenu pieaugums gadu mijā neizbēgami radījis ietekmi uz pašvaldības izdevumiem – ielu apgaismojumu, izglītības, kultūras, sporta un administratīvo iestāžu apkures izmaksām, arī peldbaseinu uzturēšanu. Diemžēl prognozes liecina par energoresursu sadārdzinājumu ilgtermiņā, tādēļ budžetā lielāki finanšu līdzekļi jāieplāno to pašvaldības pakalpojumu nodrošināšanai, kuru izmaksas ietekmē energoresursi. Pašvaldības iestādes šobrīd strādā, lai piesaistītu ES līdzfinansējumu iestāžu ēku energoefektivitātes paaugstināšanai, pārskata telpu nomas izcenojumus, t.sk. baseinu izcenojumus.

Teritoriju apsaimniekošana

Šogad pirmo reizi visu novada teritoriju apsaimniekos “Carnikavas Komunālserviss”, kur vienā sistēmā apvienota abu pagastu komunālā tehnika, un kopā strādās Ādažu un Carnikavas saimniecības speciālisti. Novada teritorijas, ceļu, ielu komunālās infrastruktūras pārzināšana un apsaimniekošana ir izaicinājums, tomēr vēl būtiskāk šī gada laikā gūt kopā strādāšanas pieredzi, pārskatīt darba organizāciju un tehnoloģijas, jo jaunais mērogs rada jaunas iespējas.

Šogad “Carnikavas Komunālserviss” kopīgi ar pašvaldības kapitālsabiedrību “Ādažu ūdens” izstrādā kopēju attīstības stratēģiju, kas, apvienojot resursus, palielinās spēju nodrošināt iedzīvotājiem kvalitatīvus ūdenssaimniecības pakalpojumus. Mūsu speciālisti ar šiem uzdevumiem sekmīgi tiks galā, novada infrastruktūra attīstīsies un teritorijas būs sakoptas.

Sociālie pakalpojumi

2022. gadā pieaudzis sociālo pakalpojumu un atbalsta klāsts, jo tika apvienoti abos pagastos īstenotie atbalsta mehānismi. Lielākais ieguvums novada sociālo pakalpojumu klāstā būs Dienas centra atvēršana personām ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāla rakstura traucējumiem. Tas būs liels atspaids tām ģimenēm, kurām pēc tik nepieciešamajiem sociāliem pakalpojumiem bija jābrauc uz Rīgu vai citiem novadiem.

Kultūra un sports

Lai gan joprojām pastāv neskaidrības ar pandēmijas režīma pulcēšanās ierobežojumiem, šogad kultūras un sporta dzīve turpināsies, kaut arī samazināta budžeta ietvaros. Plānots uzsākt projektēšanas darbus, lai uzlabotu abu pašvaldības stadionu kvalitāti. Kā līdz šim turpināsies atbalsts kultūras mākslinieciskajiem kolektīviem, novada sportistiem un organizācijām, tiesa, izaicinājumus rada atbalsta nosacījumu vienādošana, jo vēsturiskā prakse abos pagastos būtiski atšķiras. Deputāti atbalstīja uzlabojumus BMX trases virāžās mazo braucēju drošībai. Apvienojot spēkus, novada kultūras un sporta dzīve bagātināsies, jo kultūras un sporta aktivitāšu izvēļu klāsts būtiski pieaudzis.

Sabiedriskā drošība

Šis gads iesācies trauksmaini – plūdi, ugunsnelaimes, vēja postījumi, traģisks nelaimes gadījums pašvaldības policijā. Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem nelaimē cietušajiem janvārī piešķirti lielākā apmērā kā jebkad. Pašvaldība ieguldīja vairāk nekā 75 000 eiro, lai uzlabotu telpas Pirmajā ielā 42, un februārī durvis vērtu pagaidu Valsts ugunsdzēsības dienesta depo Ādažos ar ugunsdzēsēju brigādi, ugunsdzēsības mašīnu un modernu aprīkojumu. Pašvaldības policija un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ir gatavi rīcībai, sākoties pavasara plūdu sezonai! Ādažu, Carnikavas un Garkalnes iedzīvotāji turpmāk varēs justies drošāk!

Lielākie projekti Ādažos un Carnikavā

Ādažos:

  • Tiks pabeigta aizsargdambja Gaujas kreisā krasta nostiprinājumu izbūve,
  • Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu centra izbūve 34 bērniem ar funkcionālās attīstības traucējumiem un Dienas aprūpes centra 38 pieaugušajiem ar garīgās attīstības traucējumiem (Deinstitucionalizācijas projekts). Turpināsies dažādu veselības veicināšanas pasākumu īstenošana.
  • Ķiršu ielas rekonstrukcijas kārtējā posma pārbūve.
  • Gaujas ielas gājēju un veloceliņa būvniecība.
  • Kopā ar Aizsardzības ministriju tiks pabeigta Mežaparka ceļa 1. posma rekonstrukcija.
  • Paredzams, ka ar Aizsardzības ministrijas atbalstu būs iespējams uzsākt Vecštāles ceļa rekonstrukciju.

Carnikavā:

  • Tiks pabeigta Carnikavas pamatskolas pārbūve, kas ļaus 2022. gada 1. septembrī uzņemt jaunās telpās līdz pat 900 skolēniem. Jaunajā ēkā modernās un pielāgotās telpās darbību turpinās arī Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi.
  • Plānots pabeigt Laivu ielas (no Cēlāju ciema līdz jūrai Carnikavā) un tai piegulošā auto stāvlaukuma izbūvi,
  • Aizvēju ielas Garciemā dubultās virsmas apstrādes izbūvi,
  • Publisko ūdeņu infrastruktūras attīstības aktivitāšu īstenošanu Carnikavā.
  • Tiks uzsākta izmaksu un ieguvumu analīzes sagatavošana projektos “Maģistrālās veloceļu infrastruktūras būvniecība prioritārajā koridorā Rīga–Carnikava” un “Mobilitātes punkta infrastruktūras izveidošana Rīgas metropoles areālā – Carnikava”.

Iepriekšējos gados pašvaldības ņemto kredītu apmērs Valsts Kasē Eiropas Savienības investīciju projektu līdzfinansējumam rada nepieciešamību piesardzīgāk plānot ilgtermiņa aktivitātes un investīciju projektus.

Turpmākie soļi – izglītības stratēģija, jauns teritorijas plānojums apvienotajam novadam

Pēc budžeta apstiprināšanas deputāti apņēmās uzsākt darbu pie pašvaldības izglītības stratēģijas izveides, lai spētu savlaicīgi nodrošināt bērnudārzu pakalpojumus Ādažos un stiprinātu profesionālās ievirzes izglītību Carnikavā sportā, mākslā un mūzikā. Jāuzsāk jauna teritorijas plānojuma izstrāde apvienotajam novadam. Lai straujā attīstība būtu līdzsvarota ar novada ekonomiskajām iespējām, jānosaka skaidri apbūves noteikumi novadā vēsturiskajām apbūves teritorijām un jaunajiem ciematiem.